piątek, 5 sierpnia 2011

Pizza forestière


Składniki (na 3 pizze o srednicy 24 cm):
- na ciasto 
  200 ml ciepłej wody
  50 g drożdży ( pół kostki )
  pół łyżeczki cukru
  pół łyżeczki soli
  400 g maki
  oliwa z oliwek
.
- na sos pomidorowy
  4-5 dojrzalych pomidorów
  koncentrat pomidorowy
  przyprawy: bazylia, tymianek, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie itd.

-dodatkowo
  6-8 małych pieczarek
  duża cebula
  300 g sera mozzarela
  300 g boczku
  300 mL śmietany 30%
  dowolny starty żółty ser (dowolna ilość)


Przygotowanie:
  Drożdże, cukier i sól rozpuszczamy w cieplej wodzie. Dodajemy okolo 0.1 kg mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy sucha, czystą sciereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na okolo 1.5 h do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy resztę mąki i troche oliwy i wyrabiamy aż ciasto będzie jednorodne. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na okolo 30 min. Ciasto można zamrażać.
  Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i mieszamy w blenderze. Koktajl pomidorowy wylewamy do garnka, dodajemy  1-2 łyzki koncentratu i przyprawy i gotujemy aż odparuje znaczna część wody i sos zrobi sie gęsty.
  Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Cebule obieramy i kroimy w paski. Ser mozzarela odsączamy z wody i kroimy na plastry. Boczek kroimy w kostke i smażymy na patelni (bez dodaku tłuszczów). Wszystkie składniki przygotwujemy do nałożenia na pizzę.
  Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i rozsmarowujemy 3-4 łyżki sosu pomidorowego. Kładziemy na nie w kolejnosci cebulę, ser mozzarela, starty żółty ser, boczek, pieczarki, troche śmietany.
Pieczemy przez okolo 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz