piątek, 5 sierpnia 2011

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków


Składniki:
  kalafior 
  300 g ziemniaków
  50 g masła
  2 łyżki mąki  
  1/3 litra mleka
  200 mL śmietany 30 %
  75 g startego sera
  sól, pieprz
  
   
Przygotowanie:
  Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 min). Obrać kalafiora i ugotować go w osolonej wodzie (ok. 10 min). 
  Przygotować sos béchamel: rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę i gotować ok. 3 minuty, dobrze mieszając. Dodawać małymi porcjami cieple mleko. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać
  Warzywa pokroić i wyłozyć na posmarowanej masłem blaszce, polać je sosem béchamel, posypać serem i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury  180°C, po czym zmienić program na "gril" i piec jeszcze przez 5 minut (na powierzchni zapiekanki zrobi sie chrupiaca skorka).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz