Składniki:
kalafior
300 g ziemniaków
50 g masła
2 łyżki mąki
1/3 litra mleka
200 mL śmietany 30 %
75 g startego sera
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 min). Obrać kalafiora i ugotować go w osolonej wodzie (ok. 10 min).
Przygotować sos béchamel: rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę i gotować ok. 3 minuty, dobrze mieszając. Dodawać małymi porcjami cieple mleko. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Warzywa pokroić i wyłozyć na posmarowanej masłem blaszce, polać je sosem béchamel, posypać serem i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, po czym zmienić program na "gril" i piec jeszcze przez 5 minut (na powierzchni zapiekanki zrobi sie chrupiaca skorka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz