czwartek, 4 sierpnia 2011

Eclairs au café

Przepis na przepyszne eklerki kawowe. Smakuja lepiej niż w piekarni.


Składniki (na około 20 sztuk):
- na ciasto
  150 g mąki
  100 g masła
  5 jajek
  szczypta soli
  szczypta cukru
  1/4 litra wody

- na krem
  1/2 litra mleka
  150 g cukru
  5 żółtek
  50 g mąki
  cukier wanilinowy
  3-4 łyżki esencji kawowej*

- polewa
  50 g czekolady bialej
  1-2 łyżki esencji kawowej*

* esencja kawowa
  rozpuść 2 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej w 100 mL gorącej wody

Przygotowanie:
- ciasto
  Na patelni zagotować posoloną wode, dodac masło i je rozpuścić. Ciagle gotując, dodac mąke i dobrze wymieszać aż powstanie zbite, żołte ciasto. Urabiać je drewniana łyżką na gorącej patelni jeszcze pare minut, aż wyschnie. Przełożyć ciasto do plastikowej miski i poczekać aż ostygnie. Do lekko cieplego ciasta dodac jedno jajko i urabiać ciasto, aż bedzie jednorodne. Nastepnie powtórzyć czynność z kolejnymi jajkami. Na koncu ciasto ma być lekko ciągnace sie. Włożyć ciasto do praski do dekoracji ciast z koncowka 8 mm i wyłożyć je na blaszce. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 min.

- krem
  Ubić żółtka z cukrem na mus, dożucić mąke i troche mleka. Reszte mleka gotujemy z esencją kawowa. Kiedy mleko zacznie sie gotować, dodać masę z żółtek i energicznie mieszać. Powinna powstać masa o konstystencji gestego budyniu. Krem wyłożyć do miski i nakryć folia, aby nie tworzył sie kożuch. Folia ma przylegać do kremu. Wystudzić w lodowce.

-polewa
  Rozpuścić czekoladę w rondelku z esencją kawową. Ostudzić

Upieczone ciasto przekroić wzdłuż. Miedzy dwie warstwy włożyć krem. Polać polewa. Schłodzić przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz