Przepis na przepyszne eklerki kawowe. Smakuja lepiej niż w piekarni.
Składniki (na około 20 sztuk):
- na ciasto
150 g mąki
100 g masła
5 jajek
szczypta soli
szczypta cukru
1/4 litra wody
- na krem
1/2 litra mleka
150 g cukru
5 żółtek
50 g mąki
cukier wanilinowy
3-4 łyżki esencji kawowej*
- polewa
50 g czekolady bialej
1-2 łyżki esencji kawowej*
* esencja kawowa
rozpuść 2 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej w 100 mL gorącej wody
Przygotowanie:
- ciasto
Na patelni zagotować posoloną wode, dodac masło i je rozpuścić. Ciagle gotując, dodac mąke i dobrze wymieszać aż powstanie zbite, żołte ciasto. Urabiać je drewniana łyżką na gorącej patelni jeszcze pare minut, aż wyschnie. Przełożyć ciasto do plastikowej miski i poczekać aż ostygnie. Do lekko cieplego ciasta dodac jedno jajko i urabiać ciasto, aż bedzie jednorodne. Nastepnie powtórzyć czynność z kolejnymi jajkami. Na koncu ciasto ma być lekko ciągnace sie. Włożyć ciasto do praski do dekoracji ciast z koncowka 8 mm i wyłożyć je na blaszce. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 min.
- krem
Ubić żółtka z cukrem na mus, dożucić mąke i troche mleka. Reszte mleka gotujemy z esencją kawowa. Kiedy mleko zacznie sie gotować, dodać masę z żółtek i energicznie mieszać. Powinna powstać masa o konstystencji gestego budyniu. Krem wyłożyć do miski i nakryć folia, aby nie tworzył sie kożuch. Folia ma przylegać do kremu. Wystudzić w lodowce.
-polewa
Rozpuścić czekoladę w rondelku z esencją kawową. Ostudzić.
Upieczone ciasto przekroić wzdłuż. Miedzy dwie warstwy włożyć krem. Polać polewa. Schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz