Składniki:
- na ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
100 mL mleka
szczypta soli
- na ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
100 mL mleka
szczypta soli
- na farsz
1 kg pora
1/2 litra mleka
50 g masła
2 jajka
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto: mąke, mleko, jajko, sól wymieszać; dodawać stopniowo mleko, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Zawinąć ciasto w folie i włożyć do lodowki na 3h. Po wyjęciu z lodowki podzielić ciasto na dwie części (1/3 i 2/3 części), rozwałkować obie cześci i posypać mąką. Wiekszą częścią ciasta wyłożyć posmarowaną masłem blaszkę. Ponabijać ciasto widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyrobić ciasto: mąke, mleko, jajko, sól wymieszać; dodawać stopniowo mleko, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Zawinąć ciasto w folie i włożyć do lodowki na 3h. Po wyjęciu z lodowki podzielić ciasto na dwie części (1/3 i 2/3 części), rozwałkować obie cześci i posypać mąką. Wiekszą częścią ciasta wyłożyć posmarowaną masłem blaszkę. Ponabijać ciasto widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut.
Obrać pory, wymyć i pociąć w talarki. Usmażyć na maśle (na wolnym ogniu przez około 15 min), przyprawić. Posypać mąką i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać mleko małymi porcjami. Na koniec dodać roztrzepane jajko. Farsz wylać na przygotowaną wcześniej blaszkę i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz