piątek, 5 sierpnia 2011

Tarta z pora



 Składniki:
- na ciasto
  250 g mąki
  125 g masła
  1 żółtko
  100 mL mleka
  szczypta soli

- na farsz
  1 kg pora
  1/2 litra mleka
  50 g masła
  2 jajka
  1 łyżka mąki
  sól, pieprz 

Przygotowanie: 
 Przygotowanie:
  Wyrobić ciasto: mąke, mleko, jajko, sól wymieszać; dodawać stopniowo mleko, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Zawinąć ciasto w folie i włożyć do lodowki na 3h. Po wyjęciu z lodowki podzielić ciasto na dwie części (1/3 i 2/3 części), rozwałkować obie cześci i posypać mąką. Wiekszą częścią ciasta wyłożyć posmarowaną masłem blaszkę. Ponabijać ciasto widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut. 

   Obrać pory, wymyć i pociąć w talarki. Usmażyć na maśle (na wolnym ogniu przez około 15 min), przyprawić. Posypać mąką i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać mleko małymi porcjami. Na koniec dodać roztrzepane jajko. Farsz wylać na przygotowaną wcześniej blaszkę i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz