czwartek, 4 sierpnia 2011

Serowe paluszki w sosie z awokado "Tequeños"

Przepyszna przekąska prosto z Ameryki Południowej

Składniki (na 20 sztuk): 
- na serowe paluszki
  1/2 kg mąki 
  1/4 kg masła
  1 jajko
  1/2 łyżeczki soli
  twardy ulubiony ser (np. edam)
  olej
- na pastę z awokado
  4 małe, dojrzałe awokado
  sól, pieprz

Przygotowanie: 

- serowe paluszki
  Wyrobić ciasto: wymieszać mąkę, jajko, masło, sól, dodawać stopniowo ciepłą wode, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Pozostawić ciasto na conajmniej pół godziny w lodówce. Rozwałkować ciasto, aż będzie bardzo cienkie (2mm). Obtoczyć ciastem pałeczki z sera (patrz niżej) i posklejać dobrze, aby ser nie wycieknął podczas smażenia. Usmażyć na głębokim oleju, aż paluszki bedą miały złoty kolor. Odcisnąć nadmiar tłuszczu. 


 

- pasta z awokado
  Obrać awokado i rozgnieść je widelcem, aż powstanie jedonorodna masa, przyprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz