Przepyszna przekąska prosto z Ameryki Południowej
Składniki (na 20 sztuk):
- na serowe paluszki
1/2 kg mąki
1/4 kg masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
twardy ulubiony ser (np. edam)
olej
- na pastę z awokado
4 małe, dojrzałe awokado
sól, pieprz
Przygotowanie:
- serowe paluszki
Wyrobić ciasto: wymieszać mąkę, jajko, masło, sól, dodawać stopniowo ciepłą wode, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Pozostawić ciasto na conajmniej pół godziny w lodówce. Rozwałkować ciasto, aż będzie bardzo cienkie (2mm). Obtoczyć ciastem pałeczki z sera (patrz niżej) i posklejać dobrze, aby ser nie wycieknął podczas smażenia. Usmażyć na głębokim oleju, aż paluszki bedą miały złoty kolor. Odcisnąć nadmiar tłuszczu.
- pasta z awokado
Obrać awokado i rozgnieść je widelcem, aż powstanie jedonorodna masa, przyprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz