środa, 3 sierpnia 2011

Tort czekoladowy "Gateau aux trois chocolats"

 Przepis na pyszny tort czekoladowy na bazie biszkoptu z trzema kremami czekoladowymi.


Składniki:
- na biszkopt
  100 g czekolady
  125 g masła
  250 g cukru
  125 g mąki
  5 jajek
  1/2 opakowania cukru wanilinowego
  1/4 opakowania proszku do pieczenia

- na krem z białej czekolady
  160 g białej czekolady
  250 g śmietany kremówki
  20 g cukru
  2 żółtka

- na krem z czekolady mlecznej
  150 g czekolady mlecznej
  200 g śmietany kremówki
  20 g cukru
  2 żółtka

- na krem z czekolady gorzkiej
  150 g czekolady deserowej gorzkiej
  200 g śmietany kremówki
  20 g cukru
  2 żółtka

- na dekoracje
  100 g czekolady białej

Przygotowanie:

- biszkopt
  W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka wymieszać z cukrem na puszysty mus. Do musu z żółtek dodawać powoli czekolade, delikatnie mieszając. Dodać mąkę a następnie białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremki o średnicy 20 cm i piec 50 min. w piecyku nagrzanym do 180°C.

- krem z białej czekolady
  Kremówke ubić na sztywną pianę i wstawić do lodówki. W rondelku rozpuścić białą czekoladę    (jeżeli to konieczne z odrobiną wody lub mleka). W tym czasie w innym naczyniu rozpuścić cukier w odrobinie wody aż powstanie syrop (uwaga cukier nie może nabrać kolorów). Ubić żółtka na puszysty mus i dodawać powoli syrop, ciągle mieszając. Nastepnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Kiedy masa będzie jednorodna dodawać powoli ubitą wcześniej śmietane kremówke i delikatnie wymieszać. Krem wylać na biszkopt i odczekać godzinę aż się zsiądzie. 

- krem z czekolady mlecznej i gorzkiej przygotowuje się tak samo jak powyżej, zmieniając rodzaj czekolady.  


Tort można ozdobić odbrobiną startej białej czekolady.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz