Przepis na pyszny tort czekoladowy na bazie biszkoptu z trzema kremami czekoladowymi.
Składniki:
- na biszkopt
100 g czekolady
125 g masła
250 g cukru
125 g mąki
5 jajek
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1/4 opakowania proszku do pieczenia
- na krem z białej czekolady
160 g białej czekolady
250 g śmietany kremówki
20 g cukru
2 żółtka
- na krem z czekolady mlecznej
150 g czekolady mlecznej
200 g śmietany kremówki
20 g cukru
2 żółtka
- na krem z czekolady gorzkiej
150 g czekolady deserowej gorzkiej
200 g śmietany kremówki
20 g cukru
2 żółtka
- na dekoracje
100 g czekolady białej
Przygotowanie:
- biszkopt
W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka wymieszać z cukrem na puszysty mus. Do musu z żółtek dodawać powoli czekolade, delikatnie mieszając. Dodać mąkę a następnie białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremki o średnicy 20 cm i piec 50 min. w piecyku nagrzanym do 180°C.
- krem z białej czekolady
Kremówke ubić na sztywną pianę i wstawić do lodówki. W rondelku rozpuścić białą czekoladę (jeżeli to konieczne z odrobiną wody lub mleka). W tym czasie w innym naczyniu rozpuścić cukier w odrobinie wody aż powstanie syrop (uwaga cukier nie może nabrać kolorów). Ubić żółtka na puszysty mus i dodawać powoli syrop, ciągle mieszając. Nastepnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Kiedy masa będzie jednorodna dodawać powoli ubitą wcześniej śmietane kremówke i delikatnie wymieszać. Krem wylać na biszkopt i odczekać godzinę aż się zsiądzie.
- krem z czekolady mlecznej i gorzkiej przygotowuje się tak samo jak powyżej, zmieniając rodzaj czekolady.
Tort można ozdobić odbrobiną startej białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz