czwartek, 4 sierpnia 2011
Tarta z łososiem i pieczarkami
Składniki:
- na ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
100 mL mleka
szczypta soli
- na farsz
500 g łososia
500 g pieczarek
100 mL wina bialego wytrawnego
1 łyżka mąki
100 mL śmietany 30%
15 g masła
sol, pieprz
- dodatkowo
jajko roztrzepane w dwóch łyżkach mleka
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto: mąke, mleko, jajko, sól wymieszać; dodawać stopniowo mleko, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Zawinąć ciasto w folie i włożyć do lodowki na 3h. Po wyjęciu z lodowki podzielić ciasto na dwie części (1/3 i 2/3 części), rozwałkować obie cześci i posypać mąką. Wiekszą częścią ciasta wyłożyć posmarowaną masłem blaszkę. Ponabijać ciasto widelcem (patrz niżej) i włożyć do lodówki na 30 minut.
Obrać pieczarki i pokroić w talarki. Usmażyć je na maśle, posypać mąką, przyprawić i dokładnie wymieszać. Dodać wino i gotowac przez kilka minut, po czym dodać śmietane. Sparzyć rybę wrzątkiem i dodać do pieczarek. Farsz wylać na przygotowaną wcześniej blaszkę i przykryć drugą warstwą ciasta. Górną warstwę ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym w mleku. Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz