czwartek, 4 sierpnia 2011

Tarta z łososiem i pieczarkami


Składniki:
- na ciasto
  250 g mąki
  125 g masła
  1 żółtko
  100 mL mleka
  szczypta soli

- na farsz
  500 g łososia
  500 g pieczarek
  100 mL wina bialego wytrawnego
  1 łyżka mąki
  100 mL śmietany 30%
  15 g masła
  sol, pieprz

- dodatkowo
  jajko roztrzepane w dwóch łyżkach mleka

Przygotowanie:
  Wyrobić ciasto: mąke, mleko, jajko, sól wymieszać; dodawać stopniowo mleko, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Zawinąć ciasto w folie i włożyć do lodowki na 3h. Po wyjęciu z lodowki podzielić ciasto na dwie części (1/3 i 2/3 części), rozwałkować obie cześci i posypać mąką. Wiekszą częścią ciasta wyłożyć posmarowaną masłem blaszkę. Ponabijać ciasto widelcem (patrz niżej) i włożyć do lodówki na 30 minut.


   Obrać pieczarki i pokroić w talarki. Usmażyć je na maśle, posypać mąką, przyprawić i dokładnie wymieszać. Dodać wino i gotowac przez kilka minut, po czym dodać śmietane. Sparzyć rybę wrzątkiem i dodać do pieczarek. Farsz wylać na przygotowaną wcześniej blaszkę i przykryć drugą warstwą ciasta. Górną warstwę ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym w mleku. Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz