Składniki (na 5 duzych porcji):
500 g serka mascarpone
5 jajek
opakowanie cukru wanilinowego
5 łyzek cukru
biszkopty
czubata łyżka kawy
troche kakao
Przygotowanie:
Dużą łyżke kawy zalać szklanką wrzącej wody. Ostudzić.
Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, odstawic. Ubić żółtka z cukrem i cukrem wainilinowym na puszysty mus. Ciagle mieszając, dodawać mascarpone małymi porcjami. Następnie, dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
W przygotowanej wczesniej kawie zanurzyć na sekundę biszkopty i układać je na dno szklanki. Nastepnie zalać szklankę do połowy musem i znowu ułozyć biszkopty maczane w kawie. Dopełnić szklankę musem, posypać kakao. Schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz