piątek, 5 sierpnia 2011

Tiramisu

Składniki (na 5 duzych porcji):
  500 g serka mascarpone
  5 jajek
  opakowanie cukru wanilinowego
  5 łyzek cukru
  biszkopty
  czubata łyżka kawy
  troche kakao

Przygotowanie:
  Dużą łyżke kawy zalać szklanką wrzącej wody. Ostudzić
  Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, odstawic. Ubić żółtka z cukrem i cukrem wainilinowym na puszysty mus. Ciagle mieszając, dodawać mascarpone małymi porcjami. Następnie, dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  W przygotowanej wczesniej kawie zanurzyć na sekundę biszkopty i układać je na dno szklanki. Nastepnie zalać szklankę do połowy musem i znowu ułozyć biszkopty maczane w kawie. Dopełnić szklankę musem, posypać kakao. Schłodzić przed podaniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz