piątek, 5 sierpnia 2011

Indyk w sosie musztardowym


Składniki (na obiad dla dwojga):
  2 filety z indyka (lub kurczaka)
  przyprawa do kurczaka
  2 małe cebulki szalotki
  20 g masła
  150 mL wina białego wytrawnego
  1-2 łyżki musztardy
  150 mL śmietany 30 %
  sól, pieprz


Przygotowanie: 
  Filety umyć, posypać przyprawa do kurczaka, owinąć w folie i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez okolo 45 minut. 
  Cebulki obrać i bardzo drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać wino, przyprawić i gotować na wolnym ogniu przez 10 min. W osobnym naszyniu wymieszać śmietane i musztarde i dodać do sosu. Gotować jeszcze 2 minuty i polać sosem kurczaka. Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami. 


UWAGA! Sos należy spożyc od razu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz