piątek, 5 sierpnia 2011
Indyk w sosie musztardowym
Składniki (na obiad dla dwojga):
2 filety z indyka (lub kurczaka)
przyprawa do kurczaka
2 małe cebulki szalotki
20 g masła
150 mL wina białego wytrawnego
1-2 łyżki musztardy
150 mL śmietany 30 %
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety umyć, posypać przyprawa do kurczaka, owinąć w folie i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez okolo 45 minut.
Cebulki obrać i bardzo drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać wino, przyprawić i gotować na wolnym ogniu przez 10 min. W osobnym naszyniu wymieszać śmietane i musztarde i dodać do sosu. Gotować jeszcze 2 minuty i polać sosem kurczaka. Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
UWAGA! Sos należy spożyc od razu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz