czwartek, 4 sierpnia 2011

Ciasto czekoladowe na gorąco "Moelleux au chocolat"

Raj dla miłośników czekolady-lekkie ciasto wypełnione gorącym sosem czekoladowym



Skladniki:
  200 g czarnej czekolady (o zawartości co najmniej 70 % kakao)
  4 duże jajka
  250 g drobnego cukru
  200 g bardzo miękkiego masła
  3 łyżki mąki

Przygotowanie:
  Rozpuszcamy czekolade w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem na mus. Do masy dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Dolewamy czekoladę, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy po kawałku bardzo miękkie masło i znów mieszamy. Foremke prostakątną o wymiarach 32x7.5 cm smarujemy masłem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na poł godziny przed podaniem wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez okolo 20-25 minut. Upieczone ciasto bardzo ostrożnie wyjmujemy z foremki i podajemy natychmiast. Można podac z gałka lodów wanilinowych.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz