czwartek, 9 lutego 2012
Teczowy tort
Skladniki:
- na biszkopty
250 g masla
220 g cukru
cukier wanilinowy
375 g maki pszennej
4 lyzeczki proszku do pieczenia
pol lyzeczki soli
335 g mleka
5 bialek
-na krem
60 mL smietanki kremowki
4-5 lyzek mleka skondensowanego slodkiego
Przygotowanie:
Biszkopty:
Maslo zmiksowac na puszysta mase, dodawac stopniowo cukier, dodac cukier wanilinowy. Do masy dodawac bialka po jednym dokladnie mieszajac. Do zmiksowanej masy dodawac na przemian skladniki suche (mieszanine z maki, proszeku do pieczenia, soli) i mleko do polaczenia skladnikow i uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielic na 6 czesci i do kazdej dodac barwniki spozywcze* tak aby powstaly kolory: fioletowy, niebieski, zielony, zolty, pomaranczowy i czerwony. Wylozyc do foremek i piec okolo 15-20 min w temperaturze 180 °C.
Krem:
Smietanke ubic na sztywna piane i dodac slodzone mleko skondensowane.
Przelozyc biszkopty kremem.
Gotowe!!!
* Barwniki spozywcze istnieja w kolorach podstawowych: czerwony, zolty i niebieski. Odpowiednie ich zmieszanie pozwala otrzymac pozostale kolory potrzebne do teczowego tortu: fioletowy (niebieski+czerwony barwnik), zielony (niebieski + zolty barwnik), pomaranczowy (czerwony+zolty barwnik).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz