czwartek, 9 lutego 2012

Tort mleczny, "Gâteau aux 3 laits"

 

Skladniki:
-biszkopt
5 jajek
150 g cukru 
80 mL mleka
5-6 lyzek maki pszennej
saszetka proszku do pieczenia
saszetka cukru wanilinowego
szczypta soli
szczypta cynamonu

- syrop
400 mL mleka skondensowanego slodkiego
300 mL mleka skondensowanego nieslodzonego
2 lyzki smietany 30 %
150 mL mleka zwyklego 2%
szczypta cukru wanilinowego
POLACZYC WSZYSTKIE RODZAJE MLEKA

Nagrzac piecyk do 180 °C. Oddzielic bialka od zoltek. Zoltka ubic z cukrem i cukrem wanilinowym na mus, bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane. Do zoltek dodac mleko i wymieszac. Nastepnie dodac make i proszek do pieczenia. Na koniec dodawac stopniowo piane z bialek i mieszac do uzyskania jednorodnej masy. Wylozyc ciasto do blaszki i piec okolo 45-50 minut.


Po ostudzeniu biszkopta zalac go czescia syropu mlecznego (okolo 1/3 calego syropu) i poczekac az wsiaknie. Czynnosc powtorzyc z reszta syropu. Tort trzymac tylko i wylacznie w lodowce!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz