sobota, 18 lutego 2012

Ciasto à la Kinder Bueno


Skladniki:
- na biszkopt
5 jajek
5 lyzek maki
5 lyzek cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
proszek do pieczenia

-na mase orzechowa
100 g masla
szklanka cukru
szklanka mleka
opakowanie mielonych orzechow laskowych
2-3 szklanki mleka w proszku

Dodatkowo: 200 g czekolady mlecznej na polewe

Przygotowanie:
-biszkopt
Nagrzac piecyk do 180 °C. Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane, zoltka zmiksowac z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy z zoltek dodac make i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszac. Na koniec dodawac lyzka po lyzce ubite wczesniej bialka i delikatnie mieszac. Mase wylozyc do blaszki i piec okolo 35-40 min. Ostudzic.

- masa orzechowa
Rozpuscic na wolnym w garnku maslo z mlekiem i cukrem, dodac mielone orzechy laskowe. Uwazac aby plyn sie nie skarmelizowal. Powinna powstac dosc rzadka masa, ktora nalezy wystudzic. Do wystudzonej dodawac stopniowo mleko w proszku i miksowac do powstanie jednorodnej masy.

Biszkopt przeciac na 3 czesci, przelozyc masa orzechowa. Rozpuscic czekolade mleczna w garnku na wolnym ogniu i lekko ostudzona wylac na ciasto. Gotowe.

1 komentarz: