sobota, 18 lutego 2012

Snikers

Skladniki:
-na spod
180 g maki
100 g cukru
1 jajko
cukier wanilinowy
lyzka oleju
25 g kakao

- na nadzienie
opakowanie oszeszkow ziemnych (niesolonych*)
duze mleko skondensowane slodkie, np Nestle
2 lyzki masla orzechowego
200 g czekolady mlecznej
 * jezeli nie znajdziecie niesolonych orzeszkow ziemnych, mozna uzyc tych solonych, ale nalezy je oplukac w cieplej wodzie, aby usunac sol

Przygotowanie:
-spod
Wymieszac wszystkie skladniki, wyrobic ciasto (podobnie jak wyrabiamy kruche ciasto). Zawinac ciasto w czysta sciereczke i wlozyc do lodowki na 30 min, po tym czasie wylozyc je na blaszke i znowu wlozyc do lodowki na 30 minut. Rogrzac piecyk do 180°C. Wyjac ciasto z lodowki i wlozyc do piekarnika. Piec okolo 20-25 min.

 -nadzienie
Wlozyc puszke z mlekiem do sporego garka i zalac ja woda (cala puszka musi byc w wodzie). Gotowac zamknieta puszke okolo 2h, pilnowac aby caly czas byla pod woda. Ostudzic puszke pod strumieniem zimnej wody i otworzyc powoli (nie otwierac goracej bo karmel moze eksplodowac).

Upieczony spod od razu posmarowac maslem orzechowym (nie czekac az ostygnie), na to rownomiernie rozlozyc orzeszki i zalac karmelem (musi byc lekko cieply). Na koniec polac ciasto rozpuszczona czekolada. Wszystko robimy na goraco, po czym studzimy calosc w temperaturze pokojowej i wkladamy do lodowki na cala noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz